Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Guarana - naturalne źródło energii

Na długo zanim pierwsi europejscy osadnicy przybyli na teren Amazonii, tubylcy odkryli pnącą roślinę o czerwonych owocach i ciemnych ziarnach. Nazwali ją „warana”. Z nazwy tej powstała później nazwa GUARANA.
Ziarnom (orzechom) przypisywano magiczne moce i czczono je jako święty owoc. Jeszcze w dzisiejszych czasach Indianie tłoczyli ziarna w sztabkę i ucierali w proszek na chropowatym języku ryby Piracuru. Po rozpuszczeniu w wodzie otrzymywali z niego orzeźwiający napój, który służył im jako środek wzmacniający i substytut pożywienia.

Czytaj więcej: Guarana - naturalne źródło energii

Lecznicza żywność

HIT wśród książek dietetyczno-medycznych! Nasze zdrowie i dobre samopoczucie zależy w największym stopniu od jakości pokarmu. Podczas, gdy pewne produkty spożywcze mogą być źródłem chorób, inne rodzaje żywności mogą zapobiegać tym chorobom, leczyć je lub łagodzić ich objawy. Autor jako lekarz, naukowiec opisuje skład, lecznicze własności i sposób wykorzystania niemal stu pięćdziesięciu artykułów roślinnych mających ogromne znaczenie dla zdrowia. Ponadto autor udziela wskazówek, z których produktów spożywczych powinniśmy korzystać, a których unikać w przypadku najczęściej występujących chorób i dolegliwości.

 

Czytaj więcej: Lecznicza żywność

Acai - zdrowie z Amazonii

Jagoda palmy brazylijskiej acai , czyli Eutrepe Olereacea  występuje tylko w dzikich lasach deszczowych Amazonii. Owoce te rosną w środku dżungli, na wysokich nawet do 20 metrów palmach brazylijskich, na żyznych ziemiach Amazońskiej puszczy. Palma brazylijska jest smukłą wielołodygową rośliną, której owocami są właśnie jagody acai, zwane też nasionami, ze względu na dość twardą konsystencję. Z wyglądu przypominają zwykłe borówki leśne, są tylko nieco ciemniejsze, z ciemnofioletowym odcieniem. Jagoda ta ma stosunkowo twardą konsystencję, duże nasienie i bardzo mały miąższ, a w smaku przypomina zwykłą jagodę z lekką nutą czekolady. 

Czytaj więcej: Acai - zdrowie z Amazonii

Metabolizm wapnia podczas ciąży i w okresie laktacji

Wapń jest bardzo ważnym składnikiem strukturalnym kośćca i stanowi 1% do 2% masy ciała. Wapń jest również niezbędny w licznych procesach fizjologicznych: przewodnictwie nerwowo-mięśniowym, procesie krzepnięcia krwi, reakcjach antygen-przeciwciało, wiązanie dopełniacza, produkcji insuliny. Wapń wchłania się z przewodu pokarmowego i jest transportowany do kośćca, gdzie znajduje się 98% jego zawartości.
Okres ciąży oraz laktacji związany jest z potrzebą dostarczania do płodu i noworodka odpowiedniej ilości wapnia jak również innych składników mineralnych i odżywczych. Płód przyswaja 25 do 30 g podczas całej ciąży, najwięcej, bo aż 80% z tego w III trymestrze. W 20 tygodniu ciąży przyswajanie wapnia przez płód wynosi 50 mg/dobę i zwiększa się do 330 mg/dobę w 35 tygodniu ciąży. Po urodzeniu, duża ilość wapnia jest przekazywana przez mleko i wynosi 300 do 400 mg/dobę. To zapotrzebowanie jest głównie pokrywane przez dwukrotnie efektywniejszą absorpcję wapnia w przewodzie pokarmowym matki, modulowaną przez 1,25-dwuhydroksywitamnię D i przypuszczalnie przez inne czynniki, jak również z mobilizacji wapnia z kości i zmniejszeniu wydalania nerkowego.

Czytaj więcej: Metabolizm wapnia podczas ciąży i w okresie laktacji

Odżywianie zgodne z metabolizmem

Wszyscy rozumieją, że aby zdrowo i długo żyć należy właściwie się odżywiać. Poradników i zaleceń odnośnie zdrowego trybu życia jest wiele, a co roku ukazują się nowe pozycje wydawnicze zalecające różne diety poczynając od wegetariańskiej, makrobiotycznej, wysokobiałkowej, tłustej, zgodnej z grupą krwi i jeszcze wiele podobnych.
Czy ta bogata literatura wpłynęła choć w niewielkim stopniu na poprawę zdrowia społeczeństwa? Czy nastąpiła regresja występowania chorób dietozależnych, a liczba osób z nadwagą i otyłych  zmalała? Raczej nie, a zagrożenia związane z niewłaściwym odżywianiem ciągle są aktualne. Na całym świecie obserwuje się, że są one przyczyną wielu chorób, negatywnie oddziaływujących na długość życia i samopoczucie. Niewątpliwie jednym z poważniejszych problemów jest również niedożywienie, a zwłaszcza brak białka w diecie dzieci krajów dotkniętych ubóstwem. Wiele zła wniosły konflikty polityczne, walki międzyplemienne czy wojny, jak to ma miejsce w Afryce lub w Azji. Problem niedożywienia dzieci również w krajach rozwiniętych nie do końca został rozwiązany, a w Polsce też jest wiele do zrobienia.

Czytaj więcej: Odżywianie zgodne z metabolizmem

 

 
 

Odwiedza nas 17 gości oraz 0 użytkowników.