Antyoksydanty w żywności i ich wpływ na zdrowie człowieka

Choroby układu sercowo-naczyniowego stanowią główną przyczynę zgonów w krajach rozwiniętych ekonomicznie. Obliczono, że na całym świecie są one odpowiedzialne za około 20% zgonów. Przyczynami są, według patologów, głównie arterioskleroza, nadciśnienie, zawały serca i inne choroby kardiologiczne. Ryzyko zachorowań na choroby sercowo-naczyniowe obejmuje trzy kategorie, określane jako czynniki ryzyka: styl życia, czynnik biochemiczny i uwarunkowania indywidualne. …

Antyoksydanty w żywności i ich wpływ na zdrowie człowieka Czytaj więcej >>

Zdrowie powraca nocą

Po 1-2 godzin od zaśnięcia organizm nabiera sił. Dzięki odpowiednim hormonom, które uwalniane są w czasie snu zwalnia się rytm serca, rytm oddechowy, przemiana materii i ciśnienie krwi. Wyciszony organizm poddaje się procesom odnowy i regeneracji.   Czy zdajemy sobie sprawę z tego, że przesypiamy dokładnie 1/3 naszego życia? Jeśli ktoś żyje 75 lat, 25 …

Zdrowie powraca nocą Czytaj więcej >>

Nie przesolić

Chlorek sodu, potocznie zwany solą kuchenną,  jest krystalicznym związkiem chemicznym składającym się z kationów sodu oraz anionów chlorkowych. Odgrywa kluczową rolę w zachowaniu homeostazy organizmu człowieka, regulowaniu gospodarki wodno-elektrolitowej oraz kwasowo-zasadowej. Jest  głównym źródłem jonów  Na+ i Cl−     dla ludzi i zwierząt. Jony sodu  są konieczne w wielu procesach fizjologicznych poczynając od utrzymywania stałego ciśnienia …

Nie przesolić Czytaj więcej >>

Zakazane lekarstwo na raka

Lekarstwo kontrolujące raka jest znane i pochodzi z natury. Ale nie jest szeroko dostępne, ponieważ nie można go opatentować i — co z tego wynika — nie jest atrakcyjne dla przemysłu farmaceutycznego. Takiego zdania jest G. Edward Griffin1, autor książki Świat bez raka. Historia witaminy B17. Zwolennicy naturalnych, witaminowych terapii raka przekonują, że rak, tak …

Zakazane lekarstwo na raka Czytaj więcej >>

Przewiń do góry