Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Znak Żywność Atestowana

Wysokowartościowe produkty spożywcze mogą uzyskać promocyjny Znak Żywność Atestowana. Producenci ubiegający się o to wyróżnienie, które z pewnością pozwoli im konkurować na rynkach Unii Europejskiej, muszą spełnić odpowiednie wymogi technologiczne, surowcowe i jakościowe.

 

Oto najważniejsze kryteria przyznawania znaku: 

najwyższa jakość potwierdzona atestami lub badaniami 

wysoka wartość żywieniowa - zwiększona zawartość deficytowych składników odżywczych: witamin, soli mineralnych, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych przy minimalnym udziale soli, cukru, tłuszczu zwierzęcego i składników wysokocholesterolowych

brak substancji szkodliwych dla zdrowia - np. metale ciężkie, azotany, azotyny, pozostałości środków ochrony roślin, pozostałości antybiotyków

właściwe oznakowanie produktów na opakowaniach zgodnie z obowiązującymi przepisami

 

Znak Żywność Atestowana jest przyznawany przez Zarząd Towarzystwa na 2 lata na wniosek specjalnej komisji rzeczoznawców, w której zasiadają m. in. profesorowie Akademii Rolniczej w Krakowie i Krakowskiej Wyższej Szkoły Promocji Zdrowia, przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, specjaliści Polskiego Centrum Badań i Certyfikacji S.A. w Warszawie.

Istnieje możliwość prolongaty znaku na kolejne okresy.
Dotychczas Znak Żywność Atestowana uzyskało ponad 150 krajowych producentów na ponad 450 wyrobów.

 
 

 

 
 

Odwiedza nas 25 gości oraz 0 użytkowników.